Sådan lever studerende rundt om i verden

Der kan ikke være nogen tvivl om, at de studerende i Danmark er priviligerede. Andre lande som USA bliver ofte nævnt, når der snakkes om civiliserede og moderne samfund, men samtidig er der tilsyneladende ikke nogen ende på, hvor mange måder de diskriminere og hvor stor ulighed, de kan skabe. Der er større forskel mellem kønnene end i Danmark, der er mere racisme og snak om det kan flyde ind i enhver samtale eller diskussion, og der er større forskel mellem rig og fattig. Det er på flere punkter muligt at argumentere for, at USA rent faktisk er et udviklingsland. Det er nok nemmere at se det, hvis man deler staterne op og anser dem som værende forskellige lande ligesom i EU; i så fald ville nogle lande være udviklingslande og nogle ville være udviklede lande ligesom Danmark. Det vi vil se på i dag er forskellene på, hvordan studerende lever rundt om i verden, og vi vil sammenligne Danmark med USA, og til sidst se på udviklingslande.

I Danmark er det gratis at studere. Man får endda penge for det, hvis man opfylder kravene til dét – og det gør de fleste, der ikke allerede har en længere videregående uddannelse. For tiden sker der nogle variationer fra år til år i, hvor mange penge de studerende får, men så længe man ikke er alt for kræsen med, hvor man vil studere og hvor mange man vil bo sammen, så er det nemt at leve for en SU og endda spare lidt op. Man får nok penge til at bo for sig selv i alle andre end de to eller tre største byer i Danmark, og så er der desuden penge til de ting, der er behov for i dagligdagen inklusiv sund mad, hvis man kan finde tid til selv at lave det – men altså ikke nok til ph5 lamper og andet luksus.

I USA er der rigtig mange, der bliver nødt til at tage lån for at studere. Der er desuden et hierarki af universiteter, som mest handler om det netværk man får og hvor godt det ser ud på ens resumé. Hvis man ikke er så heldig at få sig et stipendie, så ender man med enten at måtte tage store lån eller få det hele betalt af sine rige forældre. Alt efter hvad man studerer kan man ende med at få et job uden at lede eller lede forgæves i flere år.

I udviklingslande er det typisk også nødvendigt at betale en stor mængde penge, men mange kan tjene nok penge ved siden af studiet til at få råd til det. Det betyder dog at der er mindre fokus på studiet og på mange måder er deres uddannelser ringere end i mere udviklede lande. De kan komme i arbejde inden for landets grænser, hvis der er brug for folk med deres nytilegnede viden, men selv hvis man er den bedste på sit studie skal man ikke regne med at få job eller kunne studere videre i udviklede lande, hvor lønnen er langt højere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *