Sådan får du styr på forholdene på arbejdspladsen

Du har ret til ordentlige forhold på din arbejdsplads, men det er ikke alle, der har helt styr på, hvad det egentlig vil sige, at forholdene er i orden. I nogle tilfælde betyder det blot, at man ikke bliver så træt eller stresset af at være på arbejde, mens det i andre tilfælde kan være ting, der er nødvendige for ens fysiske eller psykiske sikkerhed. Alt efter hvad du arbejder med kan du nemlig risikere at blive stresset eller deprimeret, døv eller kørt ned, så det er vigtigt, at du sætter dig ind i de forhold, der skal være på din arbejdsplads. Vi har samlet nogle råd her, som du kan bruge som udgangspunkt til at undersøge din specifikke arbejdsplads nærmere.

Hvis du arbejder på et kontor, så skal du først og fremmest sørge for, at du ikke kommer til skade. Det gør du blandt andet ved at insistere på ergonomiske møbler. Det er altså med at sige til sin chef eller hvem end, der nu en gang måtte være ansvarlig for den slags: bestil kontorartikler der er ergonomiske, så mit helbred stadig er godt næste år. Det kan for eksempel være stole, der er formet på en måde, der gør, at ryggen ikke bliver belastet så meget. Uanset hvad er det dog ikke hensigtsmæssigt at sidde ned det meste af sin arbejdstid, så et hæve-/sænkebord eller lignende er ofte nødvendigt. Det kan nemlig gøre det muligt for dig at skifte mellem at stå op og sidde ned. Nogle tror desværre at det er sundt at stå op hele tiden, så de skaffer bare et højt bord i stedet, men det er altså heller ikke sundt. I sidste ende skal man altså skifte mellem at sidde ned og stå op, hvis man vil være sikker på ikke at få ondt og gøre varige skader af sit arbejde, når det foregår på et kontor.

Dem der ikke arbejder på et kontor har typisk ikke de samme problemer, men der er til gengæld en række andre ting, man skal sætte sig ind i. Det kan være alt fra hjelme og høreværn til arbejdstøj og synlighed. Hvis man for eksempel er tømrer, så er det især vigtigt, at de regler, der har med ens sikkerhed på arbejdspladsen at gøre, bliver overholdt. Der er dog mange regler, så de ender tit med at blive ignoreret eller underkendt på andre måder, når det er muligt at slippe af sted med det. Det er arbejderne selv, der gerne vil have det sådan, så det bliver hurtigere at blive færdig. Nogle af reglerne er såmænd nok ganske overflødige i nogle situationer, men det er uanset hvad stadig værd at tænke over, hvad reglen er til for, før man sniger sig uden om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *