Mærkelige juletraditioner

Her i Danmark har vi et hav af traditioner, når det kommer til jul. Vi spiser and og flæskesteg juleaften, vi holder adventssøndage og spiser ikke mindst risengrød. Dertil er der rigtig mange andre traditioner, nogle er landsdækkende, mens andre er lokale. Mange af disse traditioner er dog ikke nødvendigvis at finde i andre lande. For eksempel åbner man ikke gaverne d. 24. december om aftenen i USA, men derimod om morgenen d. 25. Det er de fleste dog nok klar over, men der er rigtig mange andre udenlandske juletraditioner, som er knap så kendte. Nogle af dem tager vi et kig på her.

 

Den østrigske dæmon

I Østrig bliver de små børn skræmt fra vid og sans af den onde dæmon, Krampus. Krampus bor i alperne og kommer kun ud til jul for at straffe de uartige børn. Voksne mænd klæder sig ud som dæmonen og render rundt og skræmmer børnene.

 

Tjekkiske spådomme

I Tjekkiet får de ugifte kvinder ikke bare flotte nederdele eller gode parfumer til jul. Derimod får de også en spådom om kærligheden er på vej.

Ganske enkelt går single kvinder udenfor med ryggen til hoveddøren, ca. et par meter foran den. De kaster derefter en sko over skulderen. Hvis skoen lander med hælen mod døren, så forbliver de alene i det kommende år, mens de får sig en mand, hvis tåen vender mod døren.

 

Brændende gedebuk i Sverige

For svenskerne har gedebukken en stor plads i julen. Så stor, at man i Gävle hvert år opstiller en 13 meter høj gedebuk af strå på byens torv. Denne tradition startede i 1966, hvor gedebukken også gik i brand nytårsaften. Traditionen er fortsat lige siden. Men det er branden dog også. Faktisk er gedebukken gået i brand 25 gange siden traditionens begyndelse, hvilket fra 1988 har fået bookmakerne til at sætte odds på, om gedebukken det indeværende år vil gå i brand. Myndighederne er dog ikke så glade for brandstiftelsen og har prøvet at undgå det med både vagter og ikke-brændende kemikalie-sprøjtning af stråbukken. Dog uden så meget held.

 

Polsk omsorg

I Polen findes en hjertevarmende tradition. Til julemiddagen dækkes der altid op til en ekstra person, så der er en plads til folk fra fortiden eller en uventet julegæst. Traditionen siger nemlig, at ingen må være alene juleaften.

 

Rulleskøjter i Venezuela

Den sidste tradition er en småskør en af slagsen. Reglerne i Venezuelas hovedstad, Caracas, siger, at man ikke må køre i bil inden julegudstjenesten d. 25. december. Det giver nogle logistiske problemer i at komme frem og tilbage fra kirken. Men det har man dog fundet en løsning på: Rulleskøjter. Dermed skabes der et optog mod kirken, hvor de fleste står på rulleskøjter mens fyrværkeri affyres og Jesus hyldes.

Dette var bare fem uortodokse juletraditioner, men der er mange flere. Prøv at google dig frem. Du vil hurtigt blive overrasket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *