3 grunde til at være mere kritisk med dine nyhedskilder

Det har altid været vigtigt at vide, hvor ens nyheder, indlæring og anden information kommer fra. Det var for eksempel en af de helt store grunde til at nazisterne under anden verdenskrig formåede at få så stor støtte, eller i hvert fald mangel på modstand, i lokalbefolkningen. Propaganda, som det nu en gang hedder, er hvad nazisterne brugte til at ”informere” borgerne om blandt andet jødernes angivelige grådighed og modbydelighed. De spredte bevidst misinformation, som rigtig mange troede på. Hvis man ikke er klar over den lille detalje, er det alt for nemt at hade alle tyskerne og bebrejde hele befolkningen på samme plan som selve lederne såsom Adolf Hitler og Joseph Goebbels. Hvis du ikke passer på, kan du ende i samme situation som den uvidende tyske befolkning, der enten passivt eller aktivt støttede op om et regime, enhver bagefter kunne se var bindegalt. Vi giver dig her tre grunde til at være mere kritisk med dine nyhedskilder.

Den første grund til at se lidt nærmere på, hvad der dukker op i dit nyhedsfeed på Facebook, er at en central enhed, hvilket enten er Facebook, den amerikanske regering, NSA eller en helt fjerde part, styrer hvad du ser. De sorterer og filtrerer alt, hvad du ser på din skærm. De er endda begyndt at gøre så nogle kommentarer ikke bliver vist, hvis du ikke vælger en anden filtreringsmetode. Der er mange andre måder Facebook er en farlig måde at lære, hvad der foregår i verden, så det kan du eventuelt undersøge nærmere, når du har læst de næste to.

En anden ting du skal passe på med på Facebook er de ting, dine venner deler. Teknisk set kunne Facebook vise dig noget og sige, at dine venner deler det, men det er ikke realistisk, at de ikke ville blive opdaget. Et reelt problem er, at dine venner kan dele ting som ”Wild Tiger of Sweden Attacks President” enten uden at være klar over det eller fordi de er nogle idioter. Selv hvis din ven normalt virker som en ganske rationel eller intelligent person skal du altså være kritisk, især hvis de ikke er så gode til det med IT.

En anden nyhedskilde, der er farlig, er den simple søgning på Google, hvor du blot søger efter, hvad du umiddelbart har brug for og vælger et resultat på den første side. For det første bestemmer Google, hvad der vises. Det er altså igen en virksomhed med financielle interesser, der viser dig det indhold, du ser på skærmen. De har blandt andet fået en bøde på flere milliarder for at vise deres egne produkter mere, end de burde, hvilket selvfølgelig ikke er godt for dem, der forsøger at konkurrere på samme marked.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *